ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ-ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ «ΚΑΛΑΜΠΟΙΚΙΕΣ» Τ.Κ. ΠΛΑΓΙΑΡΙΟΥ, Δ.Ε. ΚΥΡΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ

ΑΡΧΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 336.127,22 ΕΥΡΩ (ΜΕ ΦΠΑ)

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ:

Το έργο κατασκευάστηκε στην περιοχή Καλαμποκιές του αγροκτήματος Πλαγιαρίου Δήμου Πέλλας και περιελάβανε την κατασκευή:

  1. Αντλιοστασίου και υδατοδεξαμενής πλησίον της υφιστάμενης γεώτρησης.
  2. Αρδευτικού δικτύου το οποίο αποτελείται: από αγωγούς PVC διαφόρων διατομών, 45 υδροληψίες ενός στομίου, 2 φρεατίων δικλείδων και ενός φρεατίου εκκένωσης , με στόχο την άρδευση όλων των αγροτεμαχίων της περιοχής.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή υδατοδεξαμενής καθώς και υπόγειου αρδευτικού δικτύου για τη άρδευση των αγροτεμαχίων συνολικής έκτασης 400 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Καλαμποκιές. Η υδατοδεξαμενή  θα κατασκευαστεί στο αριθμ. 665 αγροτεμάχιο, δίπλα σε υφιστάμενη γεώτρηση με στόχο την αποθήκευση του νερού ενώ θα περιλαμβάνεται και ένας οικίσκος όπου θα τοποθετηθεί ο ηλεκτρομηχανικός εξοπλισμός της γεώτρησης. Στη συνέχεια το νερό, μέσω του νέου δικτύου άρδευσης θα διοχετεύεται στα αγροτεμάχια προς άρδευση. Οι σωλήνες οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για το δίκτυο θα είναι από υλικό PVC, διαφόρων διατομών και επιλέχθηκαν βάσει των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή (ανάγλυφο, είδος καλλιέργειας) προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη λειτουργική απόδοση του έργου.

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής απασχολείται στον πρωτογενή τομέα. Κύριες καλλιέργειες της περιοχής μελέτης είναι το ροδάκινο, το μήλο, το αχλάδι, το σπαράγγι κλπ. Σκοπός της κατασκευής της δεξαμενής και του δικτύου είναι η αυτοματοποιημένη, ορθολογικότερη και περιβαλλοντικά συμβατή άρδευση των αγροτεμαχίων της περιοχής. Μέχρι σήμερα η άρδευση των αγροτεμαχίων πραγματοποιούνταν είτε με τη χρήση βυτίων είτε με τη λειτουργία πεπαλαιωμένων γεωτρήσεων χαμηλού βάθους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων λειτουργεί χωρίς άδεια. Ωστόσο, οι ανωτέρω διαδικασίες θεωρούνται αντιοικονομικές και περιβαλλοντικά επιζήμιες. Ειδικά η ανεξέλεγκτη λειτουργία των γεωτρήσεων είχε σαν
αποτέλεσμα την – έστω και μικρή πτώση της – στάθμης των ανωτέρω υδροφόρων οριζόντων. Η κατασκευή της υδατοδεξαμενής και του αρδευτικού δικτύου, θα αναστρέψει την υπάρχουσα κατάσταση και θα λειτουργήσει θετικά για την οικονομία και το περιβάλλον της περιοχής. Η ολοκλήρωση του έργου συνεπάγεται την ορθολογική διαχείριση, με σύγχρονα μέσα, ενός ανεκτίμητου φυσικού αγαθού όπως είναι το νερό, καθώς και την εξασφάλιση καλυτέρων συνθηκών άρδευσης των καλλιεργειών της περιοχής, έχοντας ευεργετικές επιπτώσεις στην παραγωγική διαδικασία. Ταυτόχρονα, λύνεται ένα σημαντικό πρόβλημα των παραγωγών, οι οποίοι δυσκολεύονταν τα τελευταία χρόνια να ανταποκριθούν στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν λόγω της ελλιπής  άρδευσης των καλλιεργειών τους.

 

ΕΙΚΟΝΑ 1. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ.
ΕΙΚΟΝΑ 2. ΕΚΣΚΑΦΕΣ
ΕΙΚΟΝΑ 3. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει μια καλύτερη και εξατομικευμένη εμπειρία χρήσης. Αν συνεχίσετε την πλοήγηση, αποδέχεστε την χρήση των cookies.

Μετάβαση στο περιεχόμενο